Twee soorten rieten daken

Er zijn voor rieten daken twee soorten constructies: de traditionele open constructie en de gesloten constructie.

Bij een gesloten constructie wordt gebruik gemaakt van isolatie dakplaten. Op deze platen kan direct het riet worden geschroefd, ook wel schroefdak genoemd. Bij deze methode ligt het riet direct op de onderliggende platen. Dit heeft als nadeel dat het riet minder kan ademen.

Bij een open constructie wordt traditioneel het riet op de panlatten gebonden. Zonder een goede isolatie en aftimmering van binnenuit zijn deze daken behoorlijk tochtig en hebben een groot energieverlies.

Bij nieuwe woningen adviseren wij dan ook om isolatie dakplaten toe te passen met daarboven een traditionele open constructie.
De combinatie van isolatie dakplaten en een open constructie is naar onze mening en ervaring de meest ideale methode en krijgt dan ook onze voorkeur. Het resultaat is een perfect geïsoleerd dak waarbij het riet toch vrijuit kan ademen. Hierdoor droogt het dak beter (woonvocht) en gaat daardoor langer mee.

De traditionele open constructie, zonder isolatie, wordt voornamelijk toegepast bij schuren, garages, tuinhuisjes, etc. waarbij optimale ventilatie belangrijk is.

06 20502074  

 

© Kees van Loon Rietdekkers