Rieten daken

Rieten daken zijn niet weg te denken uit het Hollandse landschap. Uiteraard kom je rieten kappen het meest tegen op het platteland, maar dankzij de uitstekende islolerende eigenschappen zie je ook steeds meer nieuwbouwwoningen met rieten daken.

Voordelen van een rieten dak

  • natuurlijke uitstraling
  • goede isolatie bij toepassing van een gesloten kap:
  • in de zomer heerlijk koel, 's winters warmte vasthoudend
  • waardeverhoging van het pand

Een rieten dak in topconditie

Een rieten dak is gemaakt van natuurlijk materiaal. Wil je langer doen met je dak, dan is regelmatige inspectie en preventief onderhoud door een rietdekker aan te bevelen. In de praktijk komt dit neer op een jaarlijkse inspectie, waarbij kleine schade veroorzaakt door vogels of het weer wordt hersteld.
Met een relatief kleine investering verleng je hiermee aanzienlijk de levensduur van je dak en stel je het grote onderhoud uit.
Ook zelf kun je ervoor zorgen dat het dak langer in topconditie blijft. Voorkom dat boomtakken over het dak hangen. Na een regenbui lekken deze uit en door de schaduwval kan het dak minder snel drogen.
Een snel drogend dak gaat namelijk langer mee.

Twee soorten rieten daken

Er zijn voor rieten daken twee soorten constructies: de traditionele open constructie en de gesloten constructie.

Bij een gesloten constructie wordt gebruik gemaakt van isolatie dakplaten. Op deze platen kan direct het riet worden geschroefd, ook wel schroefdak genoemd. Bij deze methode ligt het riet direct op de onderliggende platen. Dit heeft als nadeel dat het riet minder kan ademen.

Bij een open constructie wordt traditioneel het riet op de panlatten gebonden. Zonder een goede isolatie en aftimmering van binnenuit zijn deze daken behoorlijk tochtig en hebben een groot energieverlies.

Bij nieuwe woningen adviseren wij dan ook om isolatie dakplaten toe te passen met daarboven een traditionele open constructie.
De combinatie van isolatie dakplaten en een open constructie is naar onze mening en ervaring de meest ideale methode en krijgt dan ook onze voorkeur. Het resultaat is een perfect geïsoleerd dak waarbij het riet toch vrijuit kan ademen. Hierdoor droogt het dak beter (woonvocht) en gaat daardoor langer mee.

De traditionele open constructie, zonder isolatie, wordt voornamelijk toegepast bij schuren, garages, tuinhuisjes, etc. waarbij optimale ventilatie belangrijk is.

06 20502074  

 

© Kees van Loon Rietdekkers